Khamis, 26 Mei 2011

Pakatan Strategik Mengenai Peluang Pasaran & Premis Jualan Produk Cenderamata

Johor Bahru- Kraftangan Malaysia Cawangan Johor telah mengadakan sesi perbincangan selama 2 hari mulai 23 Mei hingga 24 Mei 2011 bersama 2 orang pegawai dari Syarikat Pemasaran Karyaneka Sdn. Bhd. iaitu Encik Mansur Abdul Latif dan Encik Mohd Fauzi Sameon. Syarikat Karyaneka merupakan anak syarikat Kraftangan Malaysia yang ditubuhkan sejak tahun 1982 . Sesi perbincangan ini telah diadakan adalah bertujuan untuk mengadakan pakatan strategik antara Kraftangan Malaysia Cawangan Johor dengan Syarikat Pemasaran Karyaneka Sdn. Bhd. serta mengenalpasti bentuk kerjasama dan membuka ruang pasaran yang lebih luas terutamanya bagi usahawan negeri Johor.

Antara aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan ialah:

23 Mei 2011

- Syarikat Pamer Kraf (Muar)

- Syarikat Anugerah Kraf (Pontian)
24 Mei 2011

- The Zon Johor Bahru


Pihak The Zon telah menawarkan lot niaga kepada Syarikat Karyaneka untuk memasarkan produk kraf Malaysia di sana. Justeru itu, beberapa perkara telah diperbincangkan bersama dengan pegawainya dan ia adalah sepertimana berikut:
  1. Mengadakan program Promosi Jualan Aidilfitri;
  2. Promosi Tekstil Peringkat Negeri Johor- kerjasama dengan Karyaneka bagi melaksanakan pertunjukan fesyen; dan
  3. Aktiviti interaktif kraf/ demonstrasi pembuatan produk kraf.

Pemantauan bagi Latihan Jangka Pendek Anyaman Rotan

Segamat- Satu sesi lawatan ke bengkel Latihan Jangka Pendek Anyaman Rotan telah dijalankan oleh Pengarah Kraftangan Malaysia Cawangan Johor- Encik Azmi Haji Ismail, Ketua Unit Usahawan- Puan Hardiana Johar dan Pelajar Latihan Industri- Cik Nor Zaifirah Zaini bagi memantau aktiviti terkini di Kampung Orang Asli Ulu Juaseh pada 23 Mei yang lalu. Sesi lawatan ini juga telah dihadiri oleh Pengarah Kraftangan Malaysia Cawangan Negeri Sembilan- Encik Mohammad Ali Haji Mad Jais, usahawan kraf rotan- Puan Azizah Ahmad dan 2 orang pegawai dari Syarikat Pemasaran Karyaneka Sdn. Bhd. Sesi pemantauan ini telah mendapat respon yang baik daripada mereka tentang produk yang dihasilkan oleh pelajar latihan dan beberapa cadangan diberikan untuk meningkatkan kualiti pembuatan.

Perbincangan bagi Kerjasama Antara PKKMCJ dengan PKKMCNS

Segamat- Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Cawangan Johor (PKKMCJ) dan Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Negeri Sembilan (PKKMCNS) telah mengendalikan satu sesi perbincangan bagi mengadakan pakatan kerjasama antara usahawan kraf rotan Negeri Sembilan iaitu Syarikat Zalfiano Enterprise dengan Tok Batin di Kampung Orang Asli Ulu Juaseh, Segamat. Sesi ini telah diadakan pada 23 Mei yang lalu bagi membincangkan mengenai pembekalan bahan mentah rotan. Puan Azizah Ahmad dari syarikat tersebut telah berminat untuk menempah bahan mentah rotan yang belum diproses dan seterusnya ia diproses di Seremban. Persetujuan telah dicapai antara kedua-dua pihak untuk bekerjasama dan rundingan tersebut berakhir pada pukul 5 petang. Sekian.