Rabu, 1 Disember 2010

Majlis Penyampaian Sijil Bagi Latihan Jangka Pendek Pembuatan Benang dan Tenunan Benang Serat Nanas 2010


Larkin- Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Cawangan Johor telah mengadakan Majlis Penutupan atau Penyampaian Sijil kepada peserta-peserta Latihan Jangka Pendek Pembuatan Benang dan Tenunan Benang Serat Nanas yang telah tamat pengajiannya pada 30 November 2010 di sini.

Program tersebut dipengerusikan oleh Cik Anjalia Raimin dan bacaan doa oleh Encik Mohd Aizat Shaharuddin sebagai pembukaan acara. Ucapan aluan disampaikan oleh Cik Saihazra Izreen Hamzah dan ucapan penutup oleh Pengarah Kraftangan Malaysia Cawangan Johor iaitu Encik Ahmad Faudzi Md. Ghazali. Penyampaian sijil penghargaan kepada tenaga pengajar dan para peserta sebagai simbolik berakhirnya Latihan Jangka Pendek Pembuatan Benang dan Tenunan Benang Serat Nanas. Pengumuman dan penyampaian cenderamata kepada Cik Nurfutiha Salimen yang dinobatkan sebagai pelajar terbaik bagi latihan tersebut.


Program latihan tersebut terbahagi kepada dua bahagian iaitu:

Pembuatan Benang Serat Nanas- Jun hingga Julai (10 peserta)


Tenunan Benang Serat Nanas- Ogos hingga November (7 peserta)


Kraftangan Malaysia Cawangan Johor telah membuat penilaian terakhir dengan mengadakan sesi pembentangan oleh para peserta kursus pada 25 November 2010 bagi melihat sejauh mana tahap kemahiran dan pengetahuan mereka terhadap pengajian yang telah diberikan. Di samping itu, pihak kami juga mengenalpasti kelebihan dan kekurangan yang terdapat pada setiap peserta bagi mempertahapkan kemahiran mereka agar lebih fokus dan terbaik.


Semoga latihan ini dapat diteruskan ke peringkat seterusnya agar peserta-peserta ini dapat digilap sepenuhnya kemahiran mereka sebagai perintis usahawan muda bagi mencapai matlamat pihak kami untuk mengekalkan identiti kraf Johor di samping menambahkan bilangan usahawan kraf di Negeri Johor. Sekian.