Ahad, 7 Ogos 2011

Pemasangan bendera di premis PKKMCJ sempena Hari Kemerdekaan ke 54

Larkin- Kraftangan Malaysia Cawangan Johor (PKKMCJ) telah mengadakan aktiviti pemasangan bendera yang diketuai oleh pengarah, Encik Nor Azmi Haji Ismail di premis PKKMCJ bersempena dengan Hari Kemerdekaan Malaysia ke 54 tahun. Aktiviti ini dijalankan pada 29 Julai yang lalu dengan pemasangan bendera Malaysia dan Negeri Johor oleh anggota kerja yang bersemangat patriotik serta pihak pengurusan PKKMCJ ingin mengucapkan terima kasih atas kerjasama yang diberikan oleh anggota kerja terlibat dan berharap semangat ini diteruskan bagi memupuk perasaan cintakan negara di hati mereka. Sekian.

Kursus "Effective Speaking Skills"

Kuala Lumpur- Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Kementeriaan Penerangan Komunikasi & Kebudayaan Malaysia (KPKK) telah mengadakan kursus "Effective Speaking Skills" yang bermula pada 26 Julai hingga 28 Julai 2011 di Kompleks Pejabat Kerajaan Bukit Perdana, Jalan Dato' Onn, Kuala Lumpur. Program yang berlangsung selama 3 hari itu telah dikendalikan oleh Miss Molly dari syarikat System Mulia Sdn. Bhd. (Canterbury English Masters) adalah bertujuan untuk membina serta memotivasikan para peserta untuk bertutur dalam Bahasa Inggeris dengan lancar dan baik. Kursus ini telah dihadiri oleh anggota kerja gred 27 ke atas di bawah jabatan / agensi KPKK termasuk anggota kerja Kraftangan Malaysia Cawangan Johor iaitu Cik Saihazra Izreen Hamzah.

Bengkel Bimbingan Teknikal Produk Baru Jahitan Tradisional

Larkin- Kraftangan Malaysia Cawangan Johor (PKKMCJ) dan Bahagian Usahawan Ibu Pejabat telah menganjurkan Bengkel Bimbingan Teknikal Produk Baru Jahitan Tradisional pada 20 Julai hingga 22 Julai yang lalu di premis PKKMCJ. Bengkel yang disertai seramai 28 orang peserta terdiri daripada kumpulan jahitan tradisional Satu Daerah Satu Industri (SDSI) Kota Tinggi dan sekitar Johor Bahru. Majlis perasmian dan penutup telah disempurnakan oleh pengarah PKKMCJ, Encik Nor Azmi Haji Ismail pada 20 Julai dan 22 Julai 2011.

Pada hari pertama, bengkel tersebut telah dimulakan dengan ceramah bertajuk "Busana Johor- Pengertian Jahitan dan Kegunaan" oleh Encik Shafie Ahmad dari Yayasan Warisan Johor. Seterusnya, aktiviti bengkel ini telah dikendalikan oleh Puan Fatimah Tugimon dari syarikat Koleksi IMM menerusi pengenalan asas jahitan dan proses gerak kerja selama tiga hari itu berlangsung. Para peserta diminta untuk menyiapkan sepasang baju kurung tradisional dengan menggunakan jenis-jenis jahitan tradisional yang dipelajari pada hari pertama bengkel ini dijalankan.

Antara jenis-jenis jahitan tradisional ke atas produk baju kurung ialah:
 1. Jahitan Tulang Belut
 2. Jahitan Peringgi
 3. Jahitan Ulat
 4. Jahitan Bunga Cengkih
 5. Jahitan Mata Lalat
 6. Jahitan Mata Keli
 7. Jahitan Karipap
 8. Jahitan Gigi Buaya
 9. Jahitan Kipas
 10. Jahitan Pucuk Rebung
 11. Kerawang Bermanik
 12. Kaki Ayam Bermanik
 13. Sulam Perancis