Rabu, 13 Julai 2011

Kejohanan Boling Sempena Sambutan Hari Telekomunikasi dan Informasi Masyarakat Sedunia 2011Johor Bahru- Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia Wilayah Selatan telah menganjurkan Kejohanan Boling Sempena Sambutan Hari Telekomunikasi dan Informasi Masyarakat Sedunia 2011 pada 9 Julai 2011 di Ampang Superbowl, Leisure Mall, Johor. Kejohanan tersebut yang bermula pada 2 petang telah melibatkan ahli-ahli terdiri daripada Jawatan Kuasa Penyelarasan Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (JKPKPKK) Negeri Johor.
Seramai dua orang anggota kerja Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Cawangan Johor telah menyertai kejohanan itu dan mereka adalah seperti berikut:
  1. Norhaslizaraf Ab. Rauf
  2. Anjalia Raimin

Ceramah Agama (Tajuk: Mensyukuri Nikmat Allah Dalam Mencari KeredhaanNya)

Larkin- Selepas Majlis Bacaan Yasin dan Tahlil diadakan, pihak pengurusan Kraftangan Malaysia Cawangan Johor telah menjemput penceramah dari Jabatan Agama Johor, Bahagian Dakwah iaitu Ustaz Mohd Zaini bin Salleh bagi mengupas tajuk "Mensyukuri Nikmat Allah Dalam Mencari KeredhaanNya" sebagai topik pada hari itu. Program yang berlangsung selama satu jam itu telah mengungkaikan sedikit sebanyak tentang nikmat-nikmat Allah berikan di dunia hanyalah sementara dan beliau menyarankan kepada semua hadirin yang hadir agar memperbanyakkan beramal sebelum kembali menemui "Al-Khaliq iaitu Yang Pencipta". Salah satu amalan mulia yang terkandung di dalam syariat Islam ialah apabila kita menerima sesuatu nikmat berbentuk kemudahan dalam hidup, kebahagiaan, rezeki yang melimpah ruah dan terlepas dari sesuatu musibah adalah dengan memperbanyakkan syukur kepada Allah. Antaranya ialah:
  1. Mestilah mempunyai niat bagi mencari keredhaan Allah dengan berkhidmat dengan ikhlas bagi mencari rezeki yang halal;
  2. Sepanjang bekerja tersebut ia tidak menganiaya dan mengambil harta orang lain sama ada dengan cara menipu, mencuri atau rasuah;
  3. Pekerjaan yang dilakukan dengan kesungguhan dan pebuh komitmen; dan
  4. Ia tidak meninggalkan tuntutan ibadah khusus seperti mana terkandung dalam rukun Islam.

Majlis Bacaan Yasin dan Tahlil (Julai)

Larkin- Kelab Sukan dan Kebajikan Kraftangan Malaysia Cawangan Johor (KSKKMCJ) telah mengadakan Majlis Tahlil dan Bacaan Yasin pada bulan 8 Julai 2011 yang merupakan aktiviti bulanan KSKKMCJ. Majlis Tahlil dan Bacaan Yasin diadakan bertujuan untuk menghadiahkan pahala bacaan tersebut kepada arwah keluarga dan rakan-rakan yang telah meninggal dunia, mendoakan seseorang yang sakit untuk disembuhkan serta memohon agar dimakbulkan Allah S.W.T terhadap sesuatu hajat yang dipinta. Majlis tersebut telah diketuai oleh Encik Amar bin Zakaria yang bermula pada pukul 10.00 pagi di Bilik Latihan, Kraftangan Malaysia Cawangan Johor.