Isnin, 17 Januari 2011

Lawatan Ke Penempatan Orang Asli, Kg. Ulu Juaseh dan Pemantauan Tapak Bagi Bengkel Bimbingan Teknikal Anyaman Rotan dan Anyaman Lekar

Segamat- Anggota kerja Kraftangan Malaysia Cawangan Johor telah mengadakan lawatan ke Penempatan Orang Asli, Kg. Ulu Juaseh pada 15 Januari 2011 bagi mengkaji penempatan mereka dan aktiviti yang dijalankan di sana. Di samping itu juga, pihak Kraftangan telah bersua muka dengan Tok Batin Penempatan Orang Asli, Kg. Ulu Juaseh bagi membincangkan Bengkel Bimbingan Teknikal Anyaman Rotan yang akan dijalankan di Rancangan Tanah Beliawanis, Bukit Mambai, Labis melibatkan penduduk di sana sebagai peserta program. Terima kasih kepada Tok Batin iaitu Encik Dagoh bin Tanda di atas kerjasama dan layanan baik beliau semasa lawatan anggota kerja di sana.


Antara anggota kerja Kraftangan Malaysia Cawangan Johor yang terlibat ialah:
  1. Cik Saihazra Izreen Hamzah (Penolong Pengarah)
  2. Cik Anjalia Raimin (Pengajar Kraf- Unit Usahawan)
  3. Encik Rosdi Ibrahim (Pengajar Kraf- Unit Rekaan dan Teknikal)
  4. Encik Zulkifli Abd Hamid (Pemandu Kenderaan)

Namun, pihak Kraftangan Malaysia Cawangan Johor juga telah mengadakan pemantauan tapak dan sesi perbincangan dengan urusetia untuk persediaan awal bagi Bengkel Bimbingan Teknikal Anyaman Rotan di Rancangan Tanah Beliawanis, Bukit Mambai dan Bengkel Bimbingan Teknikal Anyaman Lekar di Felda Chempelak Barat yang akan dijalankan selama 5 hari bermula 23 Januari sehingga 27 Januari 2011.

Antara gambar-gambar semasa lawatan dan pemantauan dijalankan:

- Rancangan Tanah Beliawanis, Bukit Mambai, Labis- Felda Chempelak Barat, Labis