Sabtu, 16 April 2011

Pendaftaran Peserta Latihan Jangka Pendek Anyaman Rotan

Segamat- Program Latihan Jangka Pendek Anyaman Rotan telah bermula semalam dengan pendaftaran peserta pada pukul 12.00 tengahari di Perkampungan Orang Asli, Ulu Juaseh, Segamat, Johor. Selesai sahaja pendaftaran peserta latihan, Timbalan Pengarah Kraftangan Malaysia Cawangan Johor telah memulakan taklimat dengan penerangan tentang program yang akan dijalankan dan beliau telah dibantu oleh Cik Anjalia Raimin. Penerangan ini bertujuan bagi memastikan setiap peserta memahami peraturan yang ditetapkan, kemudahan yang diberikan serta cara bagaimana untuk mengisi borang-borang yang disediakan oleh Kraftangan Malaysia.

Program Latihan Jangka Pendek Anyaman Rotan akan dilaksanakan selama tiga bulan bermula pada 15 April sehingga 14 Julai 2011 di sana dengan penglibatan sebanyak 3 anggota kerja Kraftangan Malaysia Cawangan Negeri Sembilan dan 2 orang bekas Institut Kraf Negara (IKN), Rawang, Selangor sebagai tenaga pengajar mereka sepanjang program ini dijalankan. Sesi taklimat program telah tamat dan bersurai pada pukul 3 petang. Sekian.

Persiapan Terakhir Bagi Program Latihan Jangka Pendek Anyaman Rotan

Segamat- Kraftangan Malaysia Cawangan Johor telah menjalankan persiapan terakhir pada 14 April 2011 bagi program Latihan Jangka Pendek Anyaman Rotan yang akan bermula pada keesokannya di Perkampungan Orang Asli, Ulu Juaseh, Segamat. Persiapan ini bertujuan untuk memastikan segala kelengkapan bengkel dan bilik tenaga pengajar adalah selesa digunapakai sewaktu aktiviti-aktiviti dijalankan. Selain itu juga, persediaan pemasangan bahan kempen latihan seperti bunting, backdrop dan banner bagi membantu menguar-uarkan publisiti kepada khalayak ramai tentang program yang dilaksanakan oleh Kraftangan Malaysia dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) dan Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS).


Antara anggota kerja yang terlibat bagi persiapan terakhir ialah:
  1. Hardiana Johar
  2. Mohd Rosdi Ibrahim
  3. Mohd Aizat Shaharuddin
  4. Khairul Nizar Syah Abdul Jabar
  5. Zulkifli Abd. Hamid