Rabu, 19 Oktober 2011

Bengkel Bimbingan Teknikal Fesyen Pakaian Menggunakan Kemasan Jahitan Tradisional Johor

Johor Bahru- Kraftangan Malaysia Cawangan Johor (PKKMCJ) telah mengadakan Bengkel Bimbingan Teknikal Fesyen Pakaian Menggunakan Kemasan Jahitan Tradisional Johor yang bermula pada 11 Oktober sehingga 14 Oktober 2011 di premis PKKMCJ. Seramai 10 peserta yang mengikuti bengkel tersebut yang terdiri daripada kumpulan Satu Daerah Satu Industri (SDSI) Jahitan Tradisional, Kota Tinggi dan kumpulan penjahit dari sekitar Johor Bahru. Puan Fatimah bt. Tugiman (Syarikat Koleksi IMM) dan Cik Rosemawati bt. Md. Noh (Syarikat Seamline Creations) merupakan orang yang dipertanggungjawabkan untuk mengajar sepanjang bengkel ini berlangsung.

Pada hari pertama, para peserta telah diberi penerangan oleh Pengarah PKKMCJ, Encik Nor Azmi b. Haji Ismail dan Puan Roshaida bt. Harun dari Bahagian Usahawan, Ibu Pejabat mengenai objektif dan sasaran program, peraturan-peraturan serta akhir sekali proses gerak yang akan dijalankan selama empat hari tersebut. Kemudiannya, pembahagian rekaan dan bahan telah diberikan kepada para peserta untuk proses gerak kerja pertama iaitu proses perletakan paten ke atas kain dan proses pemotongan kain. Pada hari kedua pula, para peserta telah menjalani proses menjahit baju. Manakala pada dua hari terakhir bengkel seterusnya, para peserta diminta untuk melakukan proses kemasan jahitan dan aksesori mengikut rekaan yang telah diberikan.

Antara jenis-jenis pakaian tradisional yang dipelajari ialah:
  1. Baju Kurung Pesak Buluh
  2. Baju Kurung Pesak Gantung
  3. Baju Kurung Telok Belanga
  4. Baju Kurung Pahang
  5. Baju Kebaya
  6. Baju Kebaya Kebarung

Perlawanan Persahabatan Boling PKKMCJ


Johor Bahru- Kelab Sukan & Kebajikan Kraftangan Malaysia Cawangan Johor (KSKKMCJ) telah menganjurkan satu perlawanan persahabatan boling peringkat Kraftangan Malaysia Cawangan Johor (PKKMCJ) pada 12 Oktober 2011 mulai jam 8 malam di Plaza Angsana, Johor Bahru. Seramai 15 orang yang menyertai perlawanan tersebut dan ia dibahagikan kepada tiga kumpulan iaitu:


BARISAN PASUKAN BOLING

1.

KUMPULAN 1

· EN. FAZAR IVAN HIDAYAT (C)

· EN. MOHD ROSDI

· EN. MOHD FAIRUSS

· EN. KHAIRUL NIZAR SYAH

· PN. ROSHAIDA

2.

KUMPULAN 2

· EN. NOR AZMI (C)

· CIK SAIHAZRA IZREEN

· PN. ELLANIE

· CIK RAHAMAH

· EN. MOHD AIZAT

3.

KUMPULAN 3

· EN. KHAIRUL IRWAN SUHAIDI (C)

· PN. NURULNIZA

· CIK ANJALIA

· CIK NORHASLIZARAF

· EN. AHMAD SHAHPerlawanan berjalan dengan lancar di mana ketiga-tiga kumpulan berusaha untuk mendapatkan hadiah utama serta hadiah perseorangan terbaik di samping berhibur bersama-sama di sepanjang acara tersebut berlangsung. Tahniah diucapkan kepada KSKKMCJ di atas penganjuran ini dan acara tersebut telah mewujudkan semangat kesukanan antara anggota kerja bersama ahli keluarga yang hadir. Semoga acara ini dapat diteruskan lagi bagi mengeratkan lagi siraturrahim anggota kerja dan semangat berpasukan dipertingkatkan dari masa ke semasa. Sekian.

Lawatan SK Tanjong Kupang Ke PKKMCJ

Johor Bahru- Seramai 35 murid dan 4 guru dari Sekolah Kebangsaan Tanjong Kupang, Gelang Patah telah mengunjungi premis Kraftangan Malaysia Cawangan Johor pada 12 Oktober yang lalu bagi tujuan lawatan sambil belajar ke sini. Mereka telah diberikan pendedahan dan pengalaman baru dengan pengisian aktiviti seperti berikut:

Permainan Rakyat (Gasing)Pembuatan Kraf Batik Canting

Cahayamata Baru PKKMCJ

Larkin- Kraftangan Malaysia Cawangan Johor telah menerima cahayamata ketiga pada tahun ini iaitu Puan Asfaziha binti Ab. Karim yang selamat melahirkan cahayamata perempuan pada 11 Oktober yang lalu. Bayi yang seberat 2.95 kg telah diberi nama Amnah Nur binti Ahmad Faizal dilahirkan pada pukul 2.35 pagi di Hospital Kemaman, Terengganu.

Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Cawangan Johor ingin mengucapkan tahniah kepada Puan Asfaziha dan suaminya kerana mereka memiliki cahayamata sulung yang sihat dan comel. Pihak kami juga ingin mengucapkan selamat bercuti kepada beliau dan selamat kembali bertugas di PKKM Cawangan Terengganu pada 22 Disember 2011 nanti. Sekian.