Isnin, 4 Mac 2013

Interaktif Kraf Anyaman Rotan Bersama Johor Japanese School

Larkin, 25 Febuari 2013

Satu aktiviti pendidikan kraf iaitu  interaktif kraf Anyaman Rotan telah diadakan di Kraftangan Malaysia, bersama sekumpulan pelajar dari Johor Japanese School, Setia Alam Johor Bahru. 

Aktiviti ini disertai oleh seramai 26 pelajar, 4 orang guru dan dibimbing oleh tenaga pengajar yang dilantik iaitu Puan Hajah Mijah dari Perusahaan Daya Kraf, Johor. 
Interaktif kraf Anyaman Rotan bermula dari jam 9 pagi dan berakhir 12 tengahari.

Aktiviti interaktif kraf anyaman rotan ini diselaras oleh pegawai Kraftangan Malaysia Cawangan Johor iaitu Puan Zuraida Abd Manap, ketua Unit Pemuliharaan Kraf dan dibantu oleh En Rosdi Ibrahim, pengajar kraf.

Apa yang menariknya aktiviti kali ini, kesemua pelajar yang berasal dari Jepun ini kurang fasih berbahasa Inggeris dan Melayu. Satu cabaran untuk kami bertolenrasi antara satu sama lain . Namun dengan bantuan Puan Norazimah Arifin yang bertindak menjadi "tukang alih bahasa" dapat selesai masalah kami.. Apapun, kami  sempat juga belajar sepatah dua bahasa Jepun dari mereka... Pengalaman yang cukup berharga buat kami semua. 


Semoga aktiviti seperti ini dapat diteruskan dari masa ke semasa dalam usaha memartabatkan produk Kraf Malaysia ke mata dunia.

terima kasih pada semua yang terlibat dan Sayonara!  


 Abadikan kenangan bersama wajah ceria pelajar Jepun selepas selesai mengikuti aktiviti interaktif kraf anyaman rotan di perkarangan PKKM Cawangan Johor

Sebahagian pelajar mengambil tempat dan mendengar penerangan dari tenaga pengajar


 Puan Hajah Mijah menunjukkan cara dan teknik dalam anyaman rotan kepada peserta

Suasana sepanjang aktiviti sedang berlangsung

Turut dibantu oleh En Rosdi Ibrahim 

kesungguhan para peserta dalam mempelajari teknik anyaman rotan


Antara hasil dan contoh produk anyaman