Khamis, 14 April 2011

Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Cawangan PKKMCJ Bil 04/2011

Larkin- Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Cawangan Johor telah mengadakan Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Cawangan, PKKMCJ Bil 04/2011 pada 13 April 2011. Mesyuarat berlangsung selama dua jam di ruang perbincangan Kraftangan Malaysia Cawangan Johor dan ia telah berakhir pada pukul 4.30 petang.

Antara agenda-agenda mesyuarat yang dikemukakan ialah:

Agenda 1 - Perutusan Pengerusi
Agenda 2 - Pengesahan Minit Mesyuarat Bilangan 03/2011
Agenda 3 - Perkara-Perkara Berbangkit
Agenda 4 - Laporan Prestasi Aktiviti Pengurusan dan Pembangunan
i) Unit Pentadbiran dan Kewangan
ii) Unit Pembangunan Usahawan
iii) Unit Rekaan dan Teknikal
iv) Unit Pasaran dan Promosi
v) Unit Pemuliharaan Kraf
Agenda 5 - Laporan Prestasi Perbelanjaan Pengurusan dan Pembangunan
Agenda 6 - Membincangkan Perkara-Perkara Baru
Agenda 7 - Penutup

Ceramah Agama (Tajuk: Amanah)

Larkin- Selepas program bacaan Yasin dan Tahlil diadakan, pihak pengurusan Kraftangan Malaysia Cawangan Johor telah menjemput penceramah dari Jabatan Agama Johor, Bahagian Dakwah iaitu Ustaz Abdul Halim b. Sarmin bagi mengupas tajuk "Amanah" sebagai topik pada hari itu. Program yang berlangsung selama satu jam tiga puluh minit itu telah mengungkaikan sedikit sebanyak tentang sikap amanah Rasulullah S.A.W dan para sahabatnya untuk dikaitkan dengan masyarakat kini khususnya penjawat awam. Dengan adanya program sebegini, anggota kerja dan usahawan di sini seharusnya mengambil iktibar dan muhasabah diri untuk membaiki diri sendiri agar membentuk sahsiah dan akhlak lebih cemerlang pada masa hadapan. InsyaAllah... Sekian.

Bacaan Yasin dan Tahlil

Larkin- Kelab Sukan dan Kebajikan Kraftangan Malaysia Cawangan Johor (KSKKMCJ) telah mengadakan program bacaan Yasin dan Tahlil pada 13 April 2011 mulai pukul 9.00 pagi di Bilik Latihan Jangka Pendek, Kraftangan Malaysia Cawangan Johor. Program ini bertujuan untuk memberi peluang kesemua anggota kerja dan usahawan di sini bagi menghadiahkan pahala bacaan tersebut kepada arwah keluarga dan rakan-rakan yang telah meninggal dunia, mendoakan seseorang yang sakit untuk disembuhkan serta memohon agar dimakbulkan Allah S.W.T terhadap sesuatu hajat yang dipinta.

Seterusnya, program sebegini seharusnya diteruskan sebagai acara bulanan agar ia mendatangkan perasaan insaf dan didikan bagi melahirkan insan yang cemerlang dari akhlak dan sahsiah. Pihak pengurusan ingin mengucapkan terima kasih kepada Encik Zakaria b. Asari, Imam Masjid Taman Sri Bahagia, Johor Bahru kerana kesudian beliau untuk mengetuai sepanjang program bacaan Yasin dan Tahlil dijalankan. Sekian.

Perhimpunan Bulan April 2011

Larkin- Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Cawangan Johor telah mengadakan perhimpunan bulanan pada 13 April 2011 mulai pukul 8.30 pagi di hadapan perkarangan pejabat Kraftangan Malaysia. Perhimpunan bulan April ini telah dipengerusikan oleh Cik Norhaslizaraf bt. Ab. Rauf dan nyanyian lagu Bangsa Johor, Negaraku dan Cintai Warisan Kraf Malaysia sebagai pembuka acara program. Bacaan doa dimulakan oleh Encik Mohd Aizat b. Shaharuddin dan seterusnya diikuti dengan ucapan Pengarah Kraftangan Malaysia Cawangan Johor, Encik Nor Azmi b. Haji Ismail bagi menyampaikan amanat dari Ketua Pengarah kepada semua anggota kerja dan usahawan kraf di sini. Kemudian, sesi penyerahan kad lahir kepada anggota kerja yang lahir pada bulan Mac. Perhimpunan bersurai pada pukul 9.00 pagi.