Rabu, 20 April 2011

Majlis Perasmian Latihan Jangka Pendek Anyaman Rotan

Segamat- Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Cawangan Johor telah mengadakan majlis perasmian bagi program Latihan Jangka Pendek Anyaman Rotan di Perkampungan Orang Asli Ulu Juaseh, Segamat pada 18 April 2011 mulai pukul 11 pagi. Majlis perasmian ini telah dipengerusikan oleh Puan Hardiana b. Johar dan bacaan doa telah disampaikan oleh Encik Mohd Aizat b. Shaharuddin sebagai pembuka acara. Pengarah Kraftangan Malaysia Cawangan Negeri Sembilan, Encik Mohammad Ali b. Haji Mad Jais telah memulakan ucapan aluannya kepada para hadirin dan seterusnya Pengarah Kraftangan Malaysia Cawangan Johor, Encik Nor Azmi b. Haji Ismail telah merasmikan program Latihan Jangka Pendek Anyaman rotan selepas ucapan beliau selesai.


Pengerusi majlis telah memperkenalkan tiga tenaga pengajar yang bertanggungjawab untuk mendidik peserta-peserta ini dan mereka merupakan anggota kerja Kraftangan Malaysia Cawangan Negeri Sembilan iaitu:
  1. Tuan Syed Jamaludin b. Syed Mohd Amin
  2. Encik Badrulsham b. Mustafa
  3. Encik Mohd Nor b. Abdul Rahman


Proses pembelajaran telah bermula pada sebelah petang dengan penerangan oleh tenaga pengajar dan latihan asas tentang teknik pembuatan bakul kepada peserta-peserta di sana. Tenaga pengajar dibahagikan kepada dua kumpulan bagi menggalas program Latihan Jangka Pendek Anyaman Rotan dan ia adalah seperti berikut:
  • Kumpulan 1- Pereka dan pengajar kraf, Kraftangan Malaysia Cawangan Negeri Sembilan (3 orang)
  • Kumpulan 2- Bekas pelajar jurusan senikraf rotan, Institut Kraf Negara (2 orang)